Sött & Salt

Under hösten har jag följt ett av mina favoritprogram, Hela Sverige Bakar. Och i det sista programmet gör en av deltagarna en lakritspannacotta med hallontäcke som jag blev väldigt sugen på att göra. Jag har aldrig tidigare gjort pannacotta, men tyckte att det var enkelt att göra och det är en perfekt efterrätt som man förbereder och bara plockar fram när det är dags för dessert. Kombinationen lakrits och hallon är oslagbar!

img0004 016
Recept
12 små portioner
Lakritspannacotta
1/2 påse turkiskpeppar
1/2 dl vatten
3,5 dl vispgrädde
1  vaniljstång
30 g socker
2 1/2 gelatinblad

Hallongelé
200 g frysta hallon
2 1/2 dl vatten
4 gelatinblad
1/2 dl socker

Krossa turkiskpeppar fint i en mortel. Häll det sedan i en kastrull och tillsätt vattnet, låt sjuda ihop tills godiset smält. Lägg gelatinet i kallt vatten i cirka 5 minuter. Under tiden dela vaniljstången och lägg i kastrullen med lakritsvätskan. Häll på grädde och socker och koka upp. Krama ur gelatinbladen och lägg i kastrullen, rör om tills gelatinet smält. Häll upp pannacottan i små glas och ställ i kylen i cirka 4 timmar. Vill man ha större portioner räcker denna satsen till fyra personer.

Hallongelé
Lägg gelatinet i kallt vatten i cirka 5 minuter. Lägg de frysta hallonen i en kastrull, tillsätt vatten och socker och koka på svag värme tills hallonen har smält. Krama ur gelatinet och lägg i kastrullen och rör om tills gelatinet smält. Låt hallongelén svalna och häll det sedan på toppen av den stelnade lakritspannacottan. Dekorerar med choklad eller ett hallon.

 


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>