Morotsbröd

Jag gillar när jag hittar enkla och smidiga recept på bröd och det får gärna vara ingredienser som man ofta har hemma för då blir det så mycket enklare att baka. Sen är det ju fantastiskt gott att få äta nybakt bröd till frukost eller till kvällsfikat. Någon gång ska jag ge mig på lite mer avancerade brödrecept, men tills dess bakar jag gärna enkelt och gärna detta morotsbröd. Man kan antingen blanda ingredienserna och låta degen jäsa en gång för att sedan grädda brödet i ugnen, eller så kan man blanda ingredienserna och kalljäsa degen över natten i kylskåpet för att sedan grädda morgonen därpå.

Recept
12 g jäst (¼ pkt)
2 dl mjölk, fingervarmt
1 tsk salt
1 msk rapsolja
75 g fint rivna morötter
5–6 dl vetemjöl

Smula jästen i en bunke, tillsätt sedan den fingervarma mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Blanda sedan i salt, olja, morötter och vetemjöl i bunken. Tillsätt lite mjöl i taget. Rör samman allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Forma degen till en slät boll och strö över lite mjöl. Tryck sedan ut degen till en rund kaka i en springform, ca 24 cm i diameter, som är klädd med bakplåtspapper. Nagga degen och låt degen jäsa under bakduk i ca 1 tim.

IMG04 040

Undertiden brödet jäser sätter du ugnen på 250 grader. När det är dags att grädda brödet sänker du värmen till 225 grader och grädda brödet mitt i ugnen i 13–15 min. Lyft upp brödet ur formen och låt det svalna under en bakduk.

IMG04 041

För att kalljäsa täcker man springformen med plastfolié efter att man har tryckt ut degen i formen och låter sedan degen jäsa i kylen över natten. Ta fram formen på morgonen innan du sätter på ugnen och låt den stå i rumstemperatur tills ugnen är varm. Grädda enligt instruktionerna ovan.

IMG04 073


3 Kommentarer på “Morotsbröd

  1. Testade detta idag, och det blev supergott! Dubblade satsen och gräddade i en långpanna, så att det blev som brytbröd. Tack för receptet!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>